Има стотици модели гейминг лаптопи, но ако вашият не е от тях, това не означава, че не може да се наслаждавате на най-новите игри. Собствениците на десктопи могат да надстроят хардуера. Потребителите на лаптопи вероятно ще могат да ъпгрейднат паметта, а може би и твърдия диск. И така, какво можете да направите, за да си гарантирате, че вашите любими игри ще вървят добре на вашия лаптоп? От Make Use Of знаят 10 начина за подобряване производителността на един лаптоп. Ето кои са те:

 

1. Поддържайте лаптопа си чист и без прах

Първото и най-важно правило е да поддържате лаптопа си чист. Прахът и мръсотията са врагове на производителността, тъй като затрудняват потока на въздуха, което води до прекалено горещ компютър. След като топлината се натрупва, процесорът, GPU и повечето други компоненти ще забавят работата си. Почистването на лаптопа ви обаче не е лесна работа, но нашето ръководство ще ви е от полза: 5 полезни съвета как да почистим лаптопа си.

2. Актуализирайте драйверите си

За щастие, това вече не е проблем, а само леко неудобство, което до голяма степен е погълнато в стандартните актуализации на OS. Въпреки това, когато става дума за графични драйвери, може да се нуждаете от по-практичен подход. Въпреки че графиките на Intel - които в голяма степен не са подходящи за хардкор игри - ще се радват на актуализирани драйвери чрез актуализация на Windows, вашият графичен доставчик от трета страна не предлага тази опция. Вместо това е важно да гарантирате, че софтуерът за управление (като Nvidia Geforce или AMD Gaming Evolved) е настроен да се актуализира автоматично.

3. Инсталирайте последната версия на DirectX

Колекцията от софтуерни инструменти, които улесняват графиката във видеоигрите, DirectX е от жизненоважно значение за игрите в Windows (и дори в Xbox конзолите). През годините се появиха различни итерации на DirectX, например последната версия на DirectX за Windows XP, е DirectX 9.0. Ако търсите начини да подобрите производителността на лаптопа си обаче, не трябва да я използвате.

 

Стартирала през 2015 година, DirectX 12 е версията, която трябва да имате инсталирана на компютъра си . Ръчното ѝ инсталиране обаче е трудност. В повечето случаи новата версия на DirectX се инсталира автоматично, когато нова игра го изисква. В други случаи инсталирането на DirectX се извършва като част от Windows Update.

 

За да проверите текущата версия на DirectX, натиснете WIN + R, за да отворите менюто Run и въведете „dxdiag“. Изчакайте зареждането на DirectX Diagnostic Tool (DXDiag), след което отворете таба „Render“. Тук ще намерите информация за вашата графична карта. В панела „Drivers“ потърсете „Direct3D DDI“, където номерът отговаря на последната версия на DirectX.

 

Освен че актуализирате вашите графични драйвери, струва си да се уверите, че вашите аудио драйвери също са годни за игри. Можете да проверите състоянието им в таба „Sound“ на DXDiag. Тук ще намерите датата на инсталирания драйвер.

DXDiag е добър начин да проверите дали в хардуера, свързан с игри, липсват драйвери. Но ако имате съмнения, стартирайте Windows Update или ръчно обновете драйверите на устройството.

4. Овърклок на GPU

Това е малко рисковано за начинаещи, но може да доведе до отлични резултати. Инструментите са налични както за GPU на AMD, така и за Nvidia, така че не би трябвало да имате твърде много проблеми с това.

 

Основните проблеми са свързани със захранването и топлината. Овърклокът използва повече електроенергия, така че трябва да регулирате правилно настройките на захранването на компютъра си. Но също така увеличава и топлината на GPU. Обикновено това се решава от вградената охладителна система на лаптопа. Ето защо тази мрежа от радиатори и вентилатори трябва редовно да се почиства. Ако не, вашият лаптоп автоматично ще се изключи като предпазна мярка веднага  щом стане твърде горещ.

Търсите инструмент за GPU овърклок? Най-популярният в момента е MSI Afterburner, който е подходящ за графични карти на Nvidia и AMD.

5. Регулирайте настройките за захранване на компютъра

Тъй като става въпрос за лаптопи – устройства, които са предназначени за употреба далеч от постоянен източник на енергия, управлението на захранването е важна задача. Windows ви дава някои добри възможности за управление на захранването, но те се пренебрегват в полза на поддържането на батерията. Това има смисъл, но за да се наслаждавате на игрите, трябва да имате лаптоп, свързан към електрически контакт.

 

След като направите това, време е да погледнете настройките за захранване на компютъра. В Windows 10, отворете Settings > System > Power and sleep > Additional power settings и изберете опцията High performance. Също така си струва да кликнете върху Change plan settings > Change advanced power settings, за да проверите, дали преди това не сте коригирали нещо тук.

6. Използвайте Game Mode в Windows 10

Това е съвет, който всеки може да използва. Windows 10 е оборудван с приложение за Xbox (ако сте го премахнали, можете да го изтеглите отново от Windows Store), което включва няколко функции. Заедно със записването и стрийминга на екрана, приложението Xbox също има настройка за Game Mode.

 

За да го активирате извикайте Xbox панела като натиснете WIN + G след като играта стартира и натиснете Settings. В таба General, сложете отметка до „Use Game Mode for this game“.

 

След като Game Mode е стартиран, това ви гарантира че операционната система работи с оптимални настройки, които могат да включват затваряне или преустановяване на някои фонови задачи.

7. Затваряне на приложенията във фонов режим

Ако лаптопът ви не работи с Windows 10, то горният съвет не е за вас. Това което може да направите е преди да започнете да играете някоя игра, да кликнете двукратно върху иконата на работния плот, за да се уверите, че всички други приложения (и дори игри) са затворени.

 

След като направите това, погледнете „System Tray“. Тази част от лентата на задачите на Windows съдържа приложения, които се изпълняват във фонов режим. Кликнете с десния бутон върху всяка икона и я затворете.

8. Проверете скоростта на интернет връзката си

Гейминг производителността на вашия лаптоп се определя най-вече от хардуера, драйверите и начина на конфигуриране на вашия компютър. Но ако играете онлайн игри, има още един елемент, който да вземете под внимание: скоростта на вашата интернет връзка.

 

Проблемите с онлайн игрите обикновено идват от така наречения лаг. Това може да се дължи на проблеми с интернет връзката ви, но често се дължи на бавна връзка между лаптопа и рутера ви. Ако вашата безжична мрежова карта не разполага с най-съвременните драйвери, осигурете ѝ ги. Ако няма промяна след прилагане на актуализациите, помислете за кабелна Ethernet връзка към рутера.

9. Управление на автоматичните актуализации

Автоматичните актуализации могат да ви създават големи проблеми. Вземете например Windows Update, който може да изтегля актуализациите във фонов режим, преди да ви напомня периодично, че актуализацията се нуждае от инсталиране. За съжаление, не можете да деактивирате актуализациите на Windows за постоянно, затова имате следните опции: да държите компютъра си офлайн или да инсталирате актуализациите веднага щом бъдете подканени.

 

Обаче, не само операционната система изтласква актуализации. Системите за цифрова доставка, като например Steam, също ги използват. Много е вероятно някоя игра да изтегли актуализациите във фонов режим, докато играете друга игра. За да го избегнете, отворете Steam и отидете до Steam > Settings. В таба Downloads се уверете, че няма отметка до „Allow downloads during gameplay“. Кликнете „OK“, за да потвърдите промените.

 

Можете също така да управлявате правилата за актуализиране за отделни игри. Кликнете с десния бутон на мишката върху играта в менюто Steam, изберете Properties > Updates и проверете дали сте доволни от опциите за автоматични актуализации.

10. Проверете настройките на вашата графична карта

И накрая, струва си да погледнете настройките на вашата графична карта. Тук ще намерите главни контроли Texture и Shader, които определят това как изглеждат вашите игри. Наличната памет на графичния процесор на вашия лаптоп ограничава наличните тук опции, затова обикновено е добре да изберете конфигурация, която предлага ефективност по отношение на външния вид. Накратко, текстурите с висока разделителна способност ще консумират вашата RAM, което ще повлияе на честотата на кадрите. Обърнете внимание, че можете да давате индивидуални настройка за различните игри. Може да отнеме известно време, за да намерите оптималните видео настройки за игрите, но ще се убедите, че усилието си заслужава.

 

Вижте как да намерим игри за компютъра си, ако не е от най-мощните