Смартфоните днес са по-мощни дори от скъпи работни станции отпреди по-малко от десетина години. За разлика от тях обаче, те имат едно ограничение – батерията. Тя остава най-слабото звено на смартфоните, като въпреки подобренията, все още е предизвикателство да осигури дълга работа при максимално натоварване. TechRadar ни предлага няколко съвета как да удълим живота на батерията на смартфона.

 

Да изключим вибрацията

Много смартфони са с активирана по подразбиране функция за леки вибрации при допи и натискане на виртуалните бутони. Идеята е, че така се симулира нормален бутон и се дава на потребителя сигнал, че командата е приета. Това обаче увеличава консумацията на енергия и е добре да се изключи.

 

 

Изключете постоянното слушане за гласова команда

Google може да слуша постоянно за активиране на гласовия асистент чрез командата OK Google. Това обаче хаби нергия. Може да се изключи от основното меню с настройки, в секцията приложения > Google Services > Search & Now > Voice и да се махне отметката при OK Google detection.

 

 

Използвайте тъмна тема

Това важи, ако смартфонът ви е с AMOLED дисплей. Те изключват пикселите, когато са черни и така се пести енергия. Така тъмната тема изглежда добре и пести енергия.

 

 

Намалете използването на местоположението

Доста приложения се нужадят от данни за местоположението, но това хаби доста енергия. Може да се изключва, когато не е необходимо, както и да се дава разрешение на приложенията да използват този модул само, когато им е нужен.

 

 

 

Не пропускайте ъпдейтите

Всеки ъпдейт на приложение и на операционната система е важен не само за сигурността. Често са включени и малки подобрения и оптимизации в консумацията на енергия. Може да не е много, но всички знаем поговорката за капката.

 

 

Използвайте самолетен режим

Това не е решение за постоянно използване, защото самолетният режим ще изключи всички модули за комуникация. Може обаче да се използва, когато искате да спестите батерия или сте на място със слаб сигнал. Колкото по-слаб е сигналът, толкова повече енергия ще използва телефонът, за да осъществява връзката. Затова самолетният режим може да пести батерия само за тогава, когато наистина е нужно.

 

 

Премахнете уиджетите

Уиджетите са полезен и удобен начин да използваме функции от приложения директно на началния екран. Те обаче значително увеличават консумацията на енергия, особено ако са с интерактивни и динамични функции и анимации.

 

 

Изключете автоматичното синхронизиране

Много приложения се нуждаят от постоянна връзка с интернет, за да обновяват информацията и известията. Разбира се, това е свързано и с по-голям разход на енергия. Автоматичното синхронизиране може да се изключи от секцията с приложения в настройките и да го оставите само за най-важните за вас приложения.

 

 

Използвайте режим за оптимизиране на батерията

Всички актуални смартфони вече имат подобни режими. Те позволяват да се ограничат някои функции и производителността на устройството, за сметка на по-дълъг живот на батерията. Препоръчително е да се използват, когато ще се нуждаете от телефон по-дълго, ноняма да имате достъп до зарядно.

 

 

Изключете Bluetooth, NFC и др.

Всички модули за комуникация като Bluetooth, WiFi, NFC, мобилен интернет и т.н. използват енергия. Модерните устройства я управляват и оптимизират доста добре, но все пак, може да спирате модулите, които не ви трябват.