Ето какво друго можем да направим с GPS освен да намерим правилния път към желаната ни дестинация.

GPS технологиите навлязоха масово в живота на обикновения човек. Почти всеки от нас носи в джоба или чантата си устройство съдържащо GPS приемник – това са нашите смартфони или таблети. Използването на GPS за намиране на правилния път започва дори да измества нуждата от хартиени карти.

Навигацията е едно от първите приложения, за които се сещаме, когато чуем „GPS”. Технологията, обаче, се ползва за какви ли не неща, някои от които доста интересни. Ето десет приложения на GPS-а, които може би не сте очаквали.

 

1. Предовратяване на атаки от акули

Многогобройни акули плуващи в океана са с вградени GPS чипове и тяхното местоположение може да се определи веднага.

 

2. Намиране на откраднати лекарства

В Ню Йорк, където масово се обират аптеки, в шишета с лекарства съдържащи пристрастяващи субстанции се поставят GPS чипове, с помощта на които полицията може да издири престъпниците.

 

3. Създаване на съвременно изкуство

Художникът Майкъл Уолъс създава рисунки върху дигитални карти, докато кара велосипед екипиран с GPS тракер и софтуер за мапинг.

 

4. Разбиране на навиците на домашните любимци

С помощта на GPS предаватели закачени към каишките на домашни котки, собствениците им могат да следят къде са и какво правят по всяко време.

 

5. Търсене на „съкровища”

В играта „геокешинг” участници скриват някъде сувенирни монети или други предмети, създават карти на „съкровището” и след това останалите играчи започват да го търсят използвайки GPS.

 

6. Следене на стъпките по палубата на движещ се кораб

Известен блогър и триатлонист преди време направи експеримент, опитвайки се да отчете с GPS стъпките, които е направил по време на пътуването си с круиз. Оказва се, че на палубата на кораб бягането му не е било в правилен кръг, а движението на круиза е излъгало GPS-а, че се е движел с по-висока скорост.

 

7. Пазене на фигурите от сцената на рождението на Христос

В много страни на Коледа се прави възстановка на сцената на раждането на Христос с фигури поставени на известно публично място. Случвало се е тези фигури да се крадат, затова нюйоркска фирма предлага GPS тракери, с помощта на които се издирват крадците.

 

8. Навигация на автомобили без водач

Прототипите на автомобили без водач се упътват благодарение на сложна система от GPS приемници, сензори и камери.

 

9. Грижа за хора с деменция

Когато носят обувки оборудвани със специален GPS чип, хората страдащи от деменция могат да бъдат открити веднага и да им се окаже необходимата помощ.

 

10. Изпращане на полезна информация през GPS приложения

В Англия организации за безопасен секс и борба с болестите предавани по полов път изпращат до младите хора полезна информация за клиники, от които могат да се снабдят както с презервативи, така и със съвети за безопасен сексуален живот. Информацията се изпраща през специални приложения до екипирани с GPS приемници телефони.