Почти всяко устройство, което днес се прелага на пазара, поддържа технологията Bluetooth. Но какво е Bluetooth? Просто казано, Bluetooth е начин две близко намиращи се джаджи да предават данни помежду си.


От Make Use Of са подбрали любопитна информация за технологията Bluetooth. От нея научаваме каква е разликата между Bluetooth и другите често срещани безжични технологии като Wi-Fi или NFC, какви са плюсовете и минусите на технологията, от къде идва името ѝ и т.н.

Какво е Bluetooth?

Bluetooth е безжичен технологичен стандарт, чиято цел е да предложи възможност за свързване на джаджи помежду им без кабел. Bluetooth модулът е малка част от чипа в устройството ви, което му позволява безжично да комуникира с Bluetooth модулите в други устройства. Общо взето, Bluetooth се използва за прехвърляне на малки количества данни, за да не се използва много батерия и поддържа стабилна връзка на малки разстояния.

Кой измисли Bluetooth технологията?

Технологията Bluetooth е разработена от екип инженери, работещи за Ericsson. Холандският електроинженер на Ericsson, Жаар Хаартсен е признат за изобретател на Bluetooth. Хаартсен заяви, че е разработил стандарта през 1994 година, но дълго време не знаел как да го кръсти.

Защо технологията е наречена Bluetooth?

Въпреки че Ericsson са измислили технологията, те имали нужда и други компании, да приемат Bluetooth и да го използват в устройствата си. Името всъщност идва от Intel, партньор на Ericsson, чийто служител Джим Кърдач го предлага.


Технологията е кръстена на един от царете на Дания и Норвегия, Харалд Блутуд. Той е известен с това, че обединява датските племена в едно кралство, подобно на технологията Bluetooth, обединяваща комуникационни протоколи.

Кой притежава стандарта Bluetooth?

Никой „не притежава“ Bluetooth, но неговата употреба и напредък се управляват от все пак от някой. За да се гарантира, че Bluetooth ще се превърне в универсален комуникационен протокол, през 1998 година група компании се обединяват, за да формират Bluetooth Special Interests Group (SIG) – група с нестопанска цел.

 

Днес Bluetooth SIG се занимава с разработването на нови стандарти за Bluetooth, като Bluetooth 5, и лицензира технологията за партньори и членове. В момента Bluetooth SIG има над 30 000 членове.

Как функционира Bluetooth?

Bluetooth предава данни, използвайки радио вълни с ниска мощност, предимно в 2.4 GHz спектъра. Тази честота с малък обсег често се използва от повечето устройства, които се нуждаят от безжична връзка, включително Wi-Fi рутерите.

 

Това, което различава Bluetooth от останалите безжични стандарти е използването на техника, наречена „frequency hopping“. Тя е сложна технология, но има просто обяснение. Bluetooth използва 79 ленти от радио вълни в гореспоменатата 2.4 GHz честота. Когато изпращате данни, Bluetooth първо разделя тези данни на по-малки пакети. Тези пакети се изпращат поотделно през тези 79 ленти, а Bluetooth може да смени лентите бързо, така че никоя линия да не се „запуши“.

 

Благодарение на това интелигентно „прескачане“ на данните, Bluetooth може едновременно да свърже до осем устройства и да им позволи да комуникират помежду си.

Bluetooth използва ли данни?

Не! Bluetooth не използва никакви данни. Когато Bluetooth свързва две устройства, той формира нещо, наречено Personal Area Network (PAN). PAN не изисква връзка с интернет или мобилна услуга за прехвърляне на файлове или нещо друго.

Спецификациите на Bluetooth

Може да сте чували, че Bluetooth се разделя на Basic Rate/Enhanced Data Rate (BR/EDR) и Low Energy (LE). Това вече е в миналото и не бива повече да се занимавате с това разделение. Повечето устройства, предлагани на пазара през последните пет години, поддържат Bluetooth 4.0, 4.1 или 4.2 – всички са с Low Energy приоритет.

 

Този процес на разбиване на данни в по-малки пакети и изпращането им поотделно е и причината, поради която Bluetooth се използва основно за малки трансфери на данни, които не е нужно да се случват бързо. Ако трябва бързо да прехвърляте големи количества данни, има по-добри безжични протоколи от Bluetooth. Конкретно, Bluetooth 4.2 може да изпраща данни до 1Mbps, което ще се увеличи до 2Mbps с Bluetooth 5. Разстоянието между устройствата е около 10-15 м при Bluetooth 4.2, но ще достигне до 40 м с Bluetooth 5.

Каква е разликата между Bluetooth и Wi-Fi?

Технически, Wi-Fi и Bluetooth са безжични протоколи, позволяващи на две устройства да комуникират помежду си без кабели. Но предимствата и приложенията на всяка от тези технологии са различни. Wi-Fi е по-силна и по-бърза връзка, поради което хаби повече батерия. Фокусът на Bluetooth е върху ефективността на батерията.

 

Компютърът или лаптопа ми  поддържат ли Bluetooth?

Bluetooth е често срещана и широко използвана технология, която се поддържа от повечето смартфони, таблети, лаптопи и други безжични потребителски устройства. При настолните компютри обаче, технологията не е обичайна. Ако вашия компютър не поддържа Bluetooth, може да използвате дънна платка с вграден Bluetooth.

Сигурна ли е технологията Bluetooth?

През годините експертите по сигурността откриха няколко уязвимости в Bluetooth. Последната голяма уязвимост, наречена BlueBorne, бе открита през 2017 година. Bluetooth SIG гарантира, че  са я коригирали своевременно. Но въпреки това има няколко стъпки, които можете да предприемете за допълнителна сигурност:

 

1. Променете четирицифрения PIN на вашия Bluetooth. Обикновено това е проста процедура която се различава при различните устройства. Най-често срещаният PIN по подразбиране е 0000, а хакерите го знаят, така че променете го възможно най-скоро, ако още не сте го направили.

 

2. Изключете Bluetooth, когато не го използвате. Това е най-доброто нещо, което можете да направите за да гарантирате сигурността на данните си.

 

Вижте какво е Bluetooth 5 и как работи