С времето всеки смартфон започва да работи все по-бавно. Има няколко фактора, които са отговорни за това. Един от тях е старостта на устройството. Въпреки това обаче има начини как да ускорим неговата работа и то да се усеща като ново, съобщава Gyan Goggles.

 

1. Проверявайте вградената памет на смартфона

По подразбиране Android съхранява всичко във вътрешната, вградена памет на телефона. Колкото по-малко свободно място остава обаче, толкова по-трудно става за платформата да работи. Тя се нуждае от поне 1GB празно пространство, за да може да работи добре и да си създава временни файлове. Ето как да поддържаме паметта:


1.Веднъж седмично може да трием кеша на телефона, чрез допълнително приложение.


2.Можем да добавим мемори карта, която да направим за основно място за съхранение на снимки, видео, игри и повечето приложения.


3.На SD картата може да се изтеглят и ъпдейтите за операционната система, което също спестява място във вътрешната памет.


4.Да прегледаме какви файлове съхраняваме в телефона и да изтрием ненужните. Често са доста повече от очакваното.


5.Да изтрием всички ненужни мултимедийни файлове от папката на WhatsApp


2. Използвайте най-актуалната версия на Android
Един от основните проблеми на Android е, че производителите рядко и бавно пускат новите версии за по-старите телефони. Въпреки това, гвинаги, когато има наличен такъв ъпдейт, трябва да го инсталираме. Те подобряват сигурността, премахват бъгове, които пречат на работата. Освен това идват и с оптимизации, които ускоряват работата в повечето ситуации.

 

3. Работете само с най-нужните приложения
Често инсталираме приложения, за да ги разгледаме, а след това никога не ги използваме. Повечето хора обаче не ги изтриват от телефона. Ткаа те взимат ценно място и дори системни ресурси, защото продължават да работят на фонов режим макар никога да не са използвани. Изтриването на ненужните приложения освобождава място, ресурси и подобрява сигурността, защото намалява възможностите за хакерите. По-новите версии на Android позволяват и деактивиране на предварително инсталирани приложения. Това ги изключва изцяло да не използват ресурси, както и да не се ъпдейтват.

 

4. Ако не харесате анимациите, изключете ги
Използването на анимирани ефекти в менютата е красиво и атрактивно, но и натоварва системните ресурси. Тези опции могат да се изключат от основните настройки на телефона и по-конкретно от Опциите за разработчици. Там има няколко опции за анимации – могат да се изключат всичките или да се намали тяхната интензивност. Дори само да се намалят ще се отрази добре на работата на телефона.

 

5. Използвайте олекотените версии на приложенията
Все повече приложения предлагат олекотени версии. Най-често те са отбелязани с думата lite към името си. Почти всички големи приложения имат такива олекотени версии. Сред тях са facebook, Shazam, Twitter, Kindle, Skype, Opera и др. Те имат по-семпъл дизайн и по-малко функции, но са по-леки и бързи. Това ги прави по-подходящи за по-стари телефони или по-евтини модел, с по-малко мощност.

 

6. Изтрийте кеш паметта на телефона
Кеш данните са временни файлове, в които приложенията събират ралзични данни. Идеята е, че те са по-лесно и бързо достъпни и ускоряват работата им. Ако не използваме дадено приложение често обаче, тези файлове си стоят и взимат място. С времето кешш файловете могат да достигнат размери дори в гигабайти. Затова е добре да се изтриват от време на време. Един вариант е приложение по приложение от менюто с настройките. По-лесно е обаче с допълнително приложение като Ccleaner или подобно. Смартфоните на някои производители дори имат вградено такова приложение, което изчиства кеш файловете с един клик.

 

7. Проверявайте ревютата на приложенията преди да ги инсталирате
Рейтинг системата и отзивите на приложенията в Google Play могат да са от голяма полза и помощ, когато искаме да разберем дали дадено приложение работи добре. Разбира се, често оплакванията са много повече от хвалбите, защото хората биха коментирали предимно когато са недоволни. Въпреки това някои отзиви са достатъчно подробни и дават важна информация за поведението на приложението. Ако липсват и отговори от самите автори на приложението, това показва лошо обслужване и съответно приложение, което няма да работи добре.

 

8. Не съхранявайте ненужни профили в смартфона си
Всяка услуга обикновено иска да си създадем профил в нея. С времето тези профили се трупат, а в комбинация с автоматичното синрхонизиране на данните, това започва да натоварва телефона. От менюто с насторйки на Android можем да контролираме това в секцията Профили има списък с всички активни профили. Можем да изтрием ненужните или най-малкото да изключим автоматичното синхронизиране за тях. Така ще намалим и данните, които се използват и ще спестим трафик. Това ще увеличи и живота на батерията.

 

9. Ако не харесвате анимирани уолпейпъри, по -добре ги изключете
Използването на тапети с анимации прави телефона да изжлежда по-прятно и „по-живо”. Тези тапети обаче изразходват много батерия, а освен това влияят и на производителността, защото натоварват както основния, така и графичния процесор. Статичните и по-тъмни тапети са по-добро решение. Те пестят ресурси и батерия.

 

10. Връщане на фабричните настройки
Понякога настройките и данните в телефона така се объркват, че никакви мерки не помагат. В такива ситуации единственото решение е връщане на фабричните настройки или т.нар. форматиране. Това се прави от основните настройки на Android > Резервни копия > Фабрични настройки. Това обаче ще изтрие всички данни и приложения. Затова е да се прилага само след като сме направили резервно копие на данните си на друго устройство или на компютър. След форматирането, телефонът трябва да се конфигурира наново и всички приложения и данни да се качат наново или да се възстановят от резервно копие.

 

Още от Digital: 9 полезни трика за Google Maps за Android