Всеки потребител има поне един стар смартфон, който стои неизползван и забравен в шкафа. Всъщност, старите устройства могат да имат доста ползи. MakeUseOf ни предлага 10 креативни начина как да използваме стар смартфон и той отново да е полезен.

 

За VR очила

Може да си купите Google Cardboard очила или да си направите собствени по чертеж от интернет. Разбира се, може да се купи и готово хардуерно устройство на принципа на Gear VR. Идеята е дисплеят на телефона да се използва за виртуална реалност, поне за игри и приложения, които са съвместими с Android.

 

 

За дистанционно

Ако старият смартфон има инфрачервен порт, може да се превърне в универсално дистанционно. В Google Play Store и  Apple App Store има много приложения – дистанционни. Те предлагат съвместимост с различни устройства и уреди. Така може да се заменят множеството дистанционни в дома с едно, по-удобно устройство.

 

 

Преносим мултимедиен център

Чрез софтуера Kodi може всеки Android смартфон да се превърне в мултимедиен център. От него ще могат да се  гледат клипове, да се слуша музика, както и да се свързва с други устройства и да споделя или получава съдържание от тях. Това може да се направи и чрез домашната WiFi мрежа до съвместими устройства, като телевизор например.

 

 

Дигитална фоторамка

Ако дисплеят на стария телефон е здрав, с помощта на приложение като Fotoo – Digital Photo Frame или Liveframe, може да се превърне в стилна фоторамка. Снимките може да са в устройството или може да се изтеглят от облачна услуга. Нужна ще е само поставка, която да задържи телефона в удобна позиция.

 

За диктофон или микрофон

Вградените микрофони на смартфоните вече са доста добри. Старият смартфон може да се използва за диктофон за водене на гласови бележки за задачи, мисли и др. Освен това може да се използва и за микрофон на подкаст например. Вариантите са много.

 

Преносимо музикално студио

Това е идея, която е по-подходяща за сравнително актуални модели, т.е. по-малко от 5 години. Приложение като Walk Band Например може да превърне телефона в звукозаписно музикално студио и да позволи на потребителя да създава музикални произведения.

 

Музикален плейър

Още една музикална идея – старият смартфон да се превърне в класически МР3 плейър или източник на подкасти. Може да се свърже и с Bluetooth говорител или аудио уредба за по-добро качество на звука. Единственият недостатък е, че ако батерията е по-слаба, може да се наложи по-често презареждане.

 

 

Като камера

Старият смартфон може да е чудесна камера за снимки и видео. Това ще пести батерията на основния телефон и ще означава доста повече налично пространство за файлове и в двете устройства. Разбира се, доколко качеството на снимките и видеото ще е добро, зависи от самия модел на смартфона.

 

 

Компютър за кола

Новите коли имат все повече интерактивни функции, които не са достъпни за старите модели. Това може да се коригира чрез стар смартфон, малко автомобилни приложения и евентуално съвместим кабел. Например OBD-II конектор за връзка с компютъра на колата и софтуер, който да показва данни от автомобила на дисплея на телефона. Може да се свърже и към аудиосистемата за по-лесно слушане на любимата музика.

 

Резервен компютър

С подходящ софтуер и евентуално малко аксесоари, старият смартфон може да стане компютър, който да се свърже с монитор, клавиатура и мишка. Windows 10 Mobile например поддържа функцията Continuum, която може да превърне стар телефон като Nokia Lumia, в настолен компютър. Някои модели на Samsung поддържат функцията DeX, която има същия ефект, но за Android.