Смартфоните се надпреварват да привличат внимание с дизайн и необикновени функции. С това често сякаш пренебрегват базови неща, които повечето потребители искат и очакват. Така се получават парадокси с устройства с десетки функции и недоволни притежатели. AndroidPIT ни разкриват 10 функции, които потребителите искат да има във всеки смартфон.

 

Бърз достъп до камерата

Смартфоните успешно изместиха фотоапаратите и са основният начин на снимане на много хора. Затова достъпът до камерата трябва да става много лесно и бързо. Дали с отделен хардуерен бутон или бърз достъп от заключения екран е въпрос на предпочитания.

 

Интелигентен дисплей

Дисплеят е основният източник на информация за един телефон, но в повечето случаи трябва да го включваме целия, само да за видим часа или дали има нов имейл. OLED и Always On функциите са полезни, защото позволяват само някои пиксели да работят и да дават доста информация с минимална консумация на енергия.

 

Защита срещу вода и мръсотия

Смартфоните са деликатни устройства, но често са навсякъде с нас и изложени на доста предизвикателства. Затова водо- и прахоустойчивостта не е глезотия, а е екстра, която всеки телефон над $200 трябва да има.

 

Поддръжка на мобилни плащания

Финансовите технологии постепенно набират популярност. Плащането директно през телефона вече е реалност, макар и рядкост. Постепенно това ще се променя и телефоните трябва да са готови.

 

Стерео говорители

Това не е сложно или скъпо да се направи, но все още се третира като специална екстра и дори някои смартфони от висок клас нямат стерео говорители. Тъй като тези устройства са все по-основна част от забавлението на много хора, добре е да имат и добър звук.

 

Биометрика

Сензорите за пръстов отпечатък са очаквана стъпка. А паролите са остаряваща и уязвима защита. Биометричните методи за идентификация и защита са по-ефективни и постепенно трябва да получават тези функции за доборото на всички потребитлеи.

 

Добра батерия

Основната слабост на всички смартфони. За сега все още сякаш няма достатъчно добро решение. Все пак добра батерия не означава само голям капацитет. От значение е хардуерът, оптимизацията на софтуера и наличните системи на телефона. Те зависят доста от производителя.

 

Бързо и безжично зареждане

Все повече телефони могат това, но е нужно още. Повече места за безжично презареждане, по-ефективно зареждане и по-бързо, така че бързата загуба на енергия да не е чак такъв проблем.

 

Handoff функция ккато при iOS

Чрез нея потребителят може лесно и бързо да прехвърля работата си от едно устройство на друго и да продължава на него без прекъсване.

 

По-добър четец

Четенето на книги вече става все повече чрез помощта на дигиталните устройства. Те обаче все още имат доста недостатъци в осигуряването на достатъчно удобства. Затова е добре да има по-хубави приложения и функции, които да дават тези опции.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix