Имаше времена, когато телефоните, бяха доста по-различни от това, което знаем днес. През последните години тези устройства претърпяха революционни промени. От големи и тромави устройства те се превърнаха в многофункционални тънки и леки джаджи, които можем да поберем в джоба си.

 

И съвсем естествено собствениците на умни телефони се умножават всеки ден 2007-ма беше една много интересна година, когато става дума за мобилни устройства. През тази година, при телефоните от висок клас се появи нов неписан стандарт – повече гигабайти пространство за съхранение.

 

Освен това бяха добавени още възможности за свързване, а сензорните екрани станаха много популярни. Nokia и Symbian все още бяха водещи в индустрията, появи се първият iPhone на Apple, а за силата на Android все още никой не подозираше.

 

Ако желаете да научите кои са най-несполучливите телефони на всички времена. Не пропускайте да си припомните и как звучаха мобилните телефони през 90-те години.


В случай, че се чудите кои точно телефони използвахме преди години, може да разгледате информацията на phonearena за тези 10 емблематични телефона от преди 20 години.

 

1. Nokia 3210

Nokia 3210 не предлага кой знае колко екстри, но все пак говорим за телефон излязал през 1999 година. Телефонът не осигурява връзка с интернет, няма дори камера, но това е най-продавания телефон на всички времена. Продадени са повече от 160 милиона бройки. Това е първият телефон, при който се премахва външната антена. С този модел дебютира и T9 предсказуем текст.

 

2. Apple iPhone

Макар да бе обявен от Стив Джобс на 9 януари 2007 година, оригиналният iPhone се появи на пазара половин година по-късно – на 29 юни. Смартфонът беше в процес на разработване повече от две години и беше представен като 3-в-1 продукт: мобилен телефон, широкоекранен iPod и иновативно Интернет комуникационно устройство. А Apple успяха да продадат повече от 1 милион единици за по-малко от 3 месеца от излизането на оригиналния iPhone на пазара. Оригиналният iPhone имаше 3.5-инчов мултитъч дисплей, с резолюция 320 х 480 пиксела.

 

 

2. BlackBerry Curve 8300 / 8310 / 8320

През 2007 година BlackBerry стартира своята серия телефони BlackBerry Curve. Първият модел беше BlackBerry Curve 8300 и имаше пълна QWERTY клавиатура, хубав дизайн и различни мултимедийни функции като2 MP задна камера, музикален плейър и стерео Bluetooth. Следващите модели Curve бяха пуснати също през 2007 година дори имаха GPS (Curve 8310) и Wi-Fi (Curve 8320).

4. HTC TyTN II

HTC TyTN II беше един от най-добрите Windows Mobile телефони на своето време. Той имаше почти всичко освен софтуерните функции на Windows Mobile 6 – 3G, GPS, Wi-Fi, както и две камери (предна и задна), пълна QWERTY клавиатура и 2,8-инчов сензорен дисплей с резолюция 240 х 320 пиксела. За разлика от днешните сензорни екрани, дисплеят на HTC TyTN II беше резистивен.

 

 

5. Nokia N95

Nokia N95 беше обявен през месец септември 2006 година, но се появи на пазара през месец март 2007 година и е считан от мнозина за един от най-добрите смартфони в историята. N95 беше най-модерното Symbian устройство на своята епоха, като предлагаше всички най-добри характеристики, които Nokia са имали в своя арсенал през 2007 година. Телефонът имаше 5 MP задна камера с Carl Zeiss обектив и възможност за запис на 480p видео при 30 кадъра в секунда, стерео говорители, всички опции за свързване които бяха на разположение през 2007 година и 4 GB / 8 GB съхранение. 2.6-инчовият дисплей с резолюция 240 х 320 пиксела на N95 не беше чувствителен на допир, но това не се смяташе за проблем тогава. Може би единственият проблем на Nokia N95 беше доста лошият живот на батерията.

 

 

6. Sony Ericsson W960

Sony Ericsson W960 беше най-висок клас Symbian телефон, предназначен за киноманите. Смартфонът имаше 2.6-инчов резистивен сензорен дисплей, с резолюция 240 х 320 пиксела, клавиатура, 3G свързаност, Wi-Fi, 3.2 MP задна камера с двойна LED светкавица, както и 8 GB пространство за съхранение. 

 

 

7.Sony Ericsson K800i

Sony Ericsson K800i е култов модел на маркатa, който беше представен през 2006 година. Днес, неговите характеристики може да ни изглеждат смешни – 3,1 мегапикселова камера с автофокус и светкавица, батерия с капацитет 900 mAh, 2 инчов дисплей с резолюция 240 х 320 пиксела и Memory Stick Micro (M2) слот за карти, но това беше един от телефоните на Джеймс Бонд.

 

 

8. Motorola Razr V3

Motorola Razr V3 може спокойно да се нарече перфектното технологично бижу. След появата му през 2004 година, всички ние започнахме да възприемаме телефоните не само като необходимо и полезно устройство, но и като моден аксесоар. Телефонът не предлага кой знае какви функционални нововъведения, но това, което включва, е поднесено по невероятен начин. RAZR е сгъваем и в същото време е по-тънък от повечето тогавашни телефони. Той е изработен с голямо внимание към всеки отделен детайл и оставя усещане за масивен и здрав продукт. По-голямата част от корпуса на RAZR е изработен от алуминий. Телефонът разполага с външен цветен дисплей, и 2,2-инчов цветен дисплей от вътрешната страна, опция за плейбек на MPEG-4 видеоклипове, както и камера с 4х увеличение.

 

 

9. Nokia 3310

Nokia 3310 е първият мобилен телефон на милиони потребители по цял свят. Макар и малък, той представи новаторски за времето си функции като възможността да се изключва звука, да се пишат дълги SMS-съобщения и да се сменят елементите на потребителския интерфейс.

 

10. Sony Ericsson P900

P900, представен още през 2003г., впечатли света с невиждани дотогова спецификации като: функция PDA с тъчскрийн и стилус, операционна система с отворен код Symbian OS, мобилно приложение за имейл, разширима памет, премахваща се батерия и Bluetooth.

 

Вижте най-запомнящите се технологични събития за последните 25 години