Работата от разстояние се превърна в норма през последната година. А покрай нея популярност придобиха множество приложения за обмен на файлове, правене на скрийншотове и други практични задачи. Hongkiat ни представя 10 от най-добрите приложения за тази цел.

 

TechSmith Capture

Това е безплатно приложение, което позволява създаването на скрийншот, както и на кратки клипове със запис от екрана и звук. Може да се използва за създаване на напътствия за работа, клипове от игри и др. Има опция да се записва целия екран или само избрана зона от него. Приложението предлага и опции за редакция на изображенията, добавяне на стрелки, текст, коментари и др. Готовите елементи могат да се добавят в документи, да се качват в клауд услуга и да се споделят. Предлага се за Windows и macOS.

 

 

CloudApp

Приложение с корпоративна насоченост. То комбинира в себе си опции за запис на екрана и споделяне на файлове. Може да се прави едновременен запис на екрана, на потребителя (с уебкамера) и на аудио. Има и опции за създаване на GIF (само за Mac), както и добавяне на текст, емоджита и други елементи. Безплатната версия позволява запис на видео до 90 секунди и достъо до последните 20 файла. Предлага се за Windows и macOS.

 

 

Evernote Skitch

Популярно приложение за продуктивност. Може да прави бързи скрийншотове, които да се споделят лесно. Полезно е за блогъри и хора, които често пишат текстове с много напътстващи изображения и кратки клипове. Skitch изисква профил в Evernote, като е безплатно. Работи с Windows и macOS.

 

 

Webpage Screenshot

Приложението може да прави екранни снимки на цели уебстраници. Включително на цялата страница или само на избрана зона. Приложението идва във формата на добавка за браузъра Chrome е безплатно и с отворен код. Разполага и с допълнителни функции като замъгляване на зони от екрана, създаване на анотации, добавяне на елементи и съхраняване на елементите в клауд. Работи с настолните версии на Google Chrome.

 

 

IceDrive

Това е виртуален твърд диск. В основата си е клауд услуга за съхранение на данни. То обаче създава допълнително виртуално устройство в компютъра, от което потребителят има достъп до файловете си. Те могат да се споделят и чрез линокве с приятели. Има и уеб версия за достъп от всяка точка. Безплатната версия дава 10GB пространство и 3GB дневен лимит на трафика. Работи с Windows, macOS и Linux.

 

 

Jumpshare

Приложение за облачно споделяне на файлове и запис на екрана. Позволява бързо и лесно изпращане на файлове, защитата им с парола и автоматичното прекратяване на споделянето след избран период от време. Приложението залага най-вече на бързината и затова няма много функции. Работи на Windows и macOS.

 

 

Dropbox

Едно от вече старите и популярни предложения на пазара. То има много опции като споделяне на файлове с линк, да се дава достъп до цели папки чрез имейл и др. Може да се качват и споделят най-различни файлове и формати. Има и много приложения за различни платформи. Работи основно с Windows и macOS.

 

 

Google Drive

Това е друго старо и популярно приложение. То предлага голям брой функции, възможност за лесно споделяне на файлове чрез линк или по имейл. Потребителите могат да работят заедно по даден файл и промените ще се отразяват в реално време за всички. Има и известия за споделени файлове и много опции за настройка на споделянето. Работи с Windows и macOS.

 

 

ShareX

Приложение с отворен код, което е за запис на екрана и скрийншотове. Работи с изображения с висока резолюция, предлага много опции за редакция и др. Има и много възможности за запис – на активен прозорец, само на активен монитор, на конкретни зони от екрана и др. Може да се добавят ефекти към записите. Самите клипове са кратки и без звук, подходящи за направата на GIF. Приложението е безплатно и работи само с Windows.

 

 

Envelop

Основната цел на това приложение е да предложи сигурна среда за споделяне на чувствителни данни. Позволява споделяне на документи, като запазва опциите за проследяване на промените в тях, както и информацията кой е оригиналният им собственик. Има и възможност да се използват както предложени от приложението сървъри, така и собствени на потребителя. Няма ограничения за броя споделени файлове и се предлагат и добавки за браузъри са по-лесна работа. Работи с Google Chrome, Mozilla Firefox и Opera.