Къде са папките в Gmail? Етикетите и папките едно и също ли представляват? Може да имате въпроси като тези за уеб версията на Gmail, за това от Make Use Of предлагат помощта си. Това са 10 основни термина и функции на Gmail, за които трябва да знаете.

1. Функцията Conversation View

Conversation view е настройка на Gmail, която ви позволява да зададете имейлите от една и съща тема да са групирани заедно. Така не е нужно да отваряте няколко имейла, за да следвате разговора или да търсите съобщение, което вече сте прочели и отговорили. Например, отговорите на имейли и препращания на имейли образуват разговори.

За да включите тази функция на Gmail, отворете Settings > General. Под секцията „Conversation View“ изберете радио бутона за „Conversation view on“.

2. Маркери

Това са визуални знаци, които подчертават имейлите, които Google смята за важни за вас. Това са жълтите стрелки до определени имейли, които ще виждате след като активирате опцията Show markers под Settings > Inbox.

 

Как Gmail решава кои имейли са важни? Услугата гледа на начина, по който обработвате имейлите си. Gmail обръща внимание на кои имейли отваряте и на които отговаряте, кои от тях архивирате или изтривате, с кои контакти комуникирате и т.н.

 

Когато Gmail маркира имейл като важен, можете да го коригирате, като кликнете върху маркера, за да го деактивирате. По същия начин можете да активирате маркер за имейл, който смятате за важен, но Gmail не го е отбелязал като такъв. И в двата случая Gmail се учи от действията ви, за да подобри точността си.

3. Отмяна на изпращането на имейл

Функцията „Undo Send“, ви позволява да изтеглите имейл, след като сте го изпратили. Имате обаче прозорец от десет секунди, за да го направите, и можете да промените този интервал с няколко секунди в Settings > General > Undo Send. Gmail активира функцията по подразбиране и веднага след като изпратите имейл, ще видите опцията „Undo“ точно под полето за търсене.

4. Етикети

Етикетите са функция на Gmail за категоризиране. Те са базирани на текст, цветно кодирани идентификатори, които ви помагат да намерите правилните имейли по-бързо. Елементите, които виждате в страничната лента като Входяща поща, Изпратени и Чернови са етикети, които Gmail вече е създал за вас.

5. Категории

Това са набор от етикети по подразбиране, които се показват като раздели в Gmail. Имате четири от тях: Социални, Промоции, Актуализации и Форуми. Категориите добавят контекст към имейлите ви и съхраняват автоматични съобщения като актуализации на социални медии и промоционални известия извън основната ви поща. Благодарение на това можете да намирате по-бързо конкретни типове имейли.


Ако искате да се придържате само към Основния таб, изключете тези за категориите чрез опцията „Конфигуриране на входящата поща“ в Настройки (иконата на зъбно колело).

6. Филтри


Филтрите са правила, които сте настроили, за да научите Gmail да обработва вашите имейли въз основа на различни критерии. Можете да използвате филтрите, за да спрете автоматизираните имейли, да намерите имейли с големи прикачени файлове и да маркирате имейли, като прочетени. Можете да ги използвате и за автоматично маркиране, изтриване и организиране на имейли.

7. Секция Labs


Може да сте виждали секция, озаглавена „Labs“ в настройките на Gmail. Тя е посветена на експерименталните функции на Gmail. Няма гаранция, че тези функции ще се задържат дълго, но все пак са полезни.

 

Може да избирате или да се отказвате от различните Labs функции, като натиснете радио бутона до „Enable“ или до „Disable“. След това трябва да натиснете бутона „Save Changes“.

8. Поща с приоритет

Това е специален изглед в Gmail, с който си гарантирате, че правилните съобщения са най-отгоре във входящата ви поща. За да превключите Priority Inbox, задръжте мишката върху Inbox в страничната лента и кликнете върху малката стрелка надолу, която се показва.

 

Вече трябва да виждате изскачащото меню със списък от изгледи, от които да избирате. Удобно е, че можете да персонализирате вида на съобщенията, които виждате в Priority Inbox. За да започнете, отидете в Settings > Inbox > Inbox sections.

9. Gmail офлайн

Както вероятно сте предположили, това е начинът, по който Gmail ви дава офлайн достъп до имейла ви. Можете да четете, организирате, търсите, изтривате, архивирате, композирате и поставяте на опашка имейли за изпращане – всичко това без връзка с интернет. Жалко, че можете да се възползвате от тази функция на Gmail само ако използвате Google Chrome. За целта ще имате нужда от приложението Gmail Offline Chrome. Вместо обаче да ходите в Chrome Web Store, може да натиснете бутона „Install Gmail Offline“ под Settings > Offline.

10. Inbox by Gmail или Google Inbox

Това е по-добре изглеждащ конкурент на Gmail. Inbox by Gmail е изключително ефективен и ви спестява време. Има различно оформление, интелигентни имейл групи (пакети), напомняния, и много други опции във вашата пощенска кутия. Разбира се, все пак може да предпочитате стария Gmail в Google Inbox. Не е нужно да избирате между тях. Превключвайте между старите и новите версии на Gmail като използвате линковете:
-  mail.google.com за нормален Gmail
-  inbox.google.com за Inbox by Gmail

 

Вижте 7 полезни неща в Gmail, които ще подобрят работата ви