Когато конфигурират десктоп машина за игра на игри, голяма част от потребитлите не обръщат подобаващо внимание на монитора си. В повечето случаи те или си купуват нещо базово, или по-скъпо, но не специализирано за гейминг. Това е и една от големите грешки, които не трябва да се правят, защото геймърските монитори са създадени специално за игра на игри и имат различни преимущества с които превъзхождат обикновените монитори, пък били и те с цена по-висока от тази на геймърските. В това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже два доста добри специализирани геймърски монитора, на които си заслужава да се обърне внимание при конфигурирането на новата ви настолна машина за игра.

 

 

Тези дава монитора са последните членове на гейминг асортимента на марката AOC и по-конкретно на специализираното за игра подразделение Agon.Като имена  AG353UCG и AG273QCG изглеждат сходни, но всъщност са доста различни устройства. Ще започнем от по-големият AG353UCG който има цели 35“ диагонал. До скоро толкова големи можеха само да бъдат телевизорите. За разлика от тях при които съотношението на страните е 16:9, този монитор е оптимизиран за гейминг и е 21:9. Тоест, той е видимо по-издължен, а освен това е с 1800R извивка. Както и друг път сме казвали при Curved мониторите действието в играта буквално ви обгръща, а не стои като залепено пред вас, както при плоските монитори.

 

 

Още повече когато имаме невероятна детайлност, благодарение на UWQHD резолюцията  от 3440 x 1440 пиксела. Дори да се приближим съвсем близко до екрана, няма да забележим очертанията на пикселите, а това оказва благоприятно влияние на очите ни след продължителна игра. Извити монитори с дисплеи с висока резолюция има и без да са геймърски те, но нещото което те няма, а Agon AG353UCG има в характеристиките си са 200Hz скорост на опресняване и едва 1мс време за реакция. Тези екстри са високо ценени от хората които играят игри с автомобили, екшъни, MMORPG и 5v5 arena игри. Нека не забравяме и FPS играчите, за които тези добри резултати дават страхотно предимство по време на игра в мрежа. Когато играете професионално, разликата между 5 и 1 милисекунди е осезаемо.

 

 

Този Agon поддържа също така Nvidia G-Sync HDR която още повече се грижи за неутрализирането на лага. Яркостта на монитора е доста висока, като разпределението ѝ е равномерно – 1000 нита определено се отразяват добре при игра на по-тъмни заглавия. Отделно, че го има и фактора в който играейки през деня в стая без щори, често се появяват проблеми с видимостта поради ниска яркост. При AG273QCG такъв проблем не се наблюдава.Мониторът има VESA DisplayHDR 1000, като резултатите са налице. Дизайнът на AOC Agon AG353UCG е доста интересен и фитуристичен. Корпусът е в типично геймърски цветове – черно и червено.

 

 

Като на гърба я има и характерната за Agon сериите пулсираща разноцветна подсветка. Рамка около екрана почти няма, а самият корпус е изключително тънък. Цялата периферна свързаност е изнесена долу, като в нея влизат HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, общо 4 порта USB 3.1 (Gen 1) и аудио жак. Вграденото озвучение е с мощност 2 х 5W.

 

 

Вторият монитор на AOC Agon е една идея по-малък като размер, но не по-малко впечатляващ като параметри. Всъщност те до голяма степен се припокриват с тези на модела който разгледахме досега. AG273QCG е с диагонал на екрана 27“ и е направен по LCD технология. TN панелът отново е Curved, но резолюцията вече е QHD - 2560x1440 пиксела. Което реално е напълно достатъчно къде къде по-малък размер като този. Заради него, респективно и съотношението на страните е 16:9.  Дисплеят е с опресняване 165Hz, което все още е почти 3 пъти повече в сравнение с 60Hz на стандартните монитори. 

 

 

Времето за реакция е останало 1мс, също в характеристиките е налична и технологията NVIDIA G-SYNC. Независимо от по-компактните му размери, периферията на AG273QCG е също толкова функционална както на по-големият Agon AG273QCG. Единствено вграденото стерео озвучение е 2х2W. И двата геймърски монитора вървят в комплект с почти двуметрови метра HDMI кабел, Displayport кабел,  аудио и захранващ кабел. Правим този акцент, защото в окомплектовката на стандартните монитори почти винаги има само кабел за захранване, а тук кита е готов за игра.