Днес на пазара има стотици и дори хиляди модели смарт часовници, някои от тях са съвсем бюджетни, други от среден клас, а трети от висок. Съществува обаче и така нареченият премиум клас, в който смарт часовниците не са просто технологични джаджи, които носим на ръката си, свързвайки ги със смартфона в джоба ни, а са същински произведения на изкуството. Това са часовници, създадени на за потребители, които държат да притежават само най-доброто от най-доброто в класа. Потребители, които са готови да дадат повече пари в замяна на скъпи висококачествени материали, уникален дизайн и впечатляващи технически характеристики.

 

 

Оказва се, че Elite версията на Huawei Watch 3 Pro е един от най-достъпните начини да се сдобиете с часовник, представител на този премиум клас. Със своята цена от около 1200 лева той е значително по-евтин от всички останали подобни устройства, а освен това ги превъзхожда в много технологични отношения, а и що се отнася до материалите от които е направен.

 

 

Ще отбележим например, че една от ключовите характеристики на смарт часовника Breitling Exospace B55 Black Titanium, който струва около 18000 лева е тази, че корпусът му е направен от титаний. Същият висококачествен, лек и здрав материал, от който е направен и корпусът на Huawei Watch 3 Pro Elite. С тази разлика, че при Breitling-а, титаниево е само тялото, а кишата е силиконова, доколкото тук Huawei са направили и каишката от специалният материал. Друг изцяло титаниев смарт часовник, за който се сещаме е  който обаче в България струва в България над 3800 лева. Huawei са направили титаниевата си каишка изключително добре. Тя е стабилна, лека и много удобна за носене. Материалът не дразни кожата на ръката и приляга плътно към нея. Ако китката ви е по-дебела, можете да увеличите размера на каишката посредством допълнителни звена, които влизат в комплект с Watch 3 Pro Elite. За да ги поставите, няма да ви е нужен специален часовникарски инструмент за сваляне на класически патенти. Huawei са действали много практично, като са направили крайните звена на каишката с механизми, които ви позволяват сами много лесно да добавите или свалите излишни звена. Каишката е с двойна защита и механизмът ѝ на заключване е нестандартен и ефектен. Той е много стабилен и в същото време позволява лесно да го отключите без излишно усилие. В случай, че искате да спортувате, да плувате или просто защото искате да разнообразите малко стайлинга си, Huawei са оставили в кутията и втора допълнителна каишка. Тя е черна и е направена от антиалергенен силикон. Материалът е приятен н допир и с него часовникът изглежда не по-малко ефектно. Каишките се свалят лесно посредством бързи патенти, а за поставянето на помощ идват специални насочващи улеи в основната част на корпуса.

 

 

В дясната му част има механичен бутон и ефектна дизайнерска релефна коронка с лого на Huawei по средата. Тя е едновременно бутон и слайдър за навигация в менюто на смарт часовника.  Движейки коронката, вибрационният модул, интегриран в Watch 3 Pro Elite, прави много ефектни единични вибрирания, които създават усещане за въртене на механична коронка на стандартен ръчен часовник.

 

За премиум излъчването на Huawei Watch 3 Pro Elite спомага още един факт и това е, че стъклото над екрана му е от недраскаем сапфир кристал. Този супер здрав прозрачен материал се използва само при най-добрите класически ръчни  часовници и все още е изключително рядко срещан при смарт часовниците. Всеки обаче може да каже, че стъклото над часовника му е сапфир кристал, ние обаче решихме да проверим това. Не - няма да опитваме да надраскаме стъклото, защото дори да е с Gorilla Glass покритие, то също ще остане защитено до известна степен. Има обаче един стар часовникарски трик, който е безотказен и чрез него можем да разберем, дали това е наистина сапфир. За целта ще капнем върху дисплея една малка капка вода. Накланяме корпуса и забелязвате ли, че капката стои стегната в правилна кръгла форма с висок профил. Тя се плъзга, но запазва правилната си форма, която преминава към елипса. При всички други материали различни от сапфир кристал, тя ще се разтече, без да запази правилна форма.

 

 

При повечето премиум смарт часовници, техническите функции са ограничени. Например при Montblanc Timewalker e-Strap е налична само възможността за прочит на имейли, нотификации за входящи повиквания, текстови съобщения и социални мрежи. А да, срещу скромните 7000 лева, немската компания предоставя и дигитален календар. За разлика от този часовник, Huawei Watch 3 Pro Elite предоставя на собственика си, почти всички функции, които има един стандартен смартфон, огромно количество здравни и спортни функции, директно провеждане на телефонни разговори, чрез вградени в корпуса микрофон и високоговорител, както възможност за автономно използване без контакт със смартфон, защото в корпуса Huawei са вградили eSIM модул, който генерира виртуална SIM карта. Всъщност познавайки добре пазара на премиум смарт часовници, можем да кажем, че това е единственият представител в него, който има на разположение тази много полезна екстра. 

 

 

По отношение живота на батерията. Когато Louis Vuitton представиха своя Tambour Horizon Connected Smartwatch с цена от около 5000 лева, те акцентираха върху това, че часовникът може да издържи цял ден с едно зареждане на батерията, защото няма пулсомер и GPS, които изразходват бързо енергията на другите часовници. Huawei Watch 3 Pro Elite не просто има тези вече приети за базови екстри, но и както вече стана дума има огромно количество други, които можете да разгледате в предходните видео ревюта, които посветихме на моделите от Watch 3 серията на Huawei. Та с всичките тези консуматори на енергия и с активирана eSIM, часовникът издържа на 5 дни активна работа. Ако пък се активира енергоспестяващият Ultra режим, времето за автономност скача до цели 21 дни. Като не си мислете, че енергоспестяващият режим ще остави часовника без функционалностите му. Кои от тях са активни в Utra режим, можете да видите в нашето видео в което тестваме надеждността на батерията при смарт часовниците Huawei Watch 3 и 3 Pro.

 

 

След всичките тези изпитания и преки впечатления от часовника, можем без грам колебание да обявим Elite версията на Huawei Watch 3 Pro за кралят на смарт часовниците към момента. Този часовник не само има премиум излъчване, но то е подплатено и от изключително много технически функции.  Watch 3 Pro Elite е в идеално съотношение достъпна цена - премиум качество.