По време на събитие, което проведе днес в Китай, технологичният гигант Huawei представи своята обновена серия бизнес лаптопи от познатото ни вече семейство MateBook X и от изцяло новото MateBook B.

 

 

Ключови моменти от презентацията, можете да видите във видеото, което сме приложили над тази статия, а тук ще акцентираме върху основните новости, които Huawei съобщиха и показаха в нея.

 

Huawei MateBook X 2020

Ще започнем с MateBook X 2020, който има метален корпус. Освен за красота, служи и като пасивен охлаждащ елемент. Дисплеят е 13“-инчовият дисплей на MateBook X, който заема 90% от цялата лицева част. Както е видно, рамка около 3 от страните около него почти няма. Дисплеят е с резолюция 3000x2000 пиксела (респективно съотношението на страните е 3:2). Плътността на пикселите за площ от 1“ е 278 ppi. Матрицата има своя собствена, разработена от Huawei технология за защита на очите от синия спектър на вредно лъчение. Дисплеят може да бъде поръчан както без, така и с тъчскрийн функционалност.

По отношение на хардуера, топ конфигурацията на Huawei MateBook X (2020) може да се похвали с централен процесор Intel Core i7-10510U, чиято тактова честота достига до впечатляващите 4.9GHz Оперативната RAM е два варианта – 8GB или 16GB, а сториджа е SSD с фиксиран обем от 512 GB. Впечатляващото в случая е, че новият MateBook X освен супер мощен, остава и доста добри параметри за автономна работа. По данни на Huawei, лаптопът може да издържи до 9 часа с едно зареждане, като в този капацитет е включено и време за гледане на Full HD видео.

Във вътрешното пространство, основен акцент е тъчпадът с тактилна функционалност. Механизмът му симулира кликване на мишката във всяка една точка. Лаптопът поддържа и Multi-Screen функционалност технологията, която ви позволява да свържете Huawei смартфон към него и чрез лаптопа директно да контролирате съдържанието от него.

 

 

Така могат лесно да се прехвърлят документи и други файлове между устройствата. Тази функция позволява и върху екрана на лаптопа да се стартират директно приложения, които са инсталирани на смартфона.  

 

 

Останалите интересни неща са силно стерео озвучение, състоящо се от 4 високоговорителя, Fingerprint сензор вграден в бутона за активиране, Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.0.

В Китай, продажбите на ъпгрейднатият Huawei MateBook X, стартират на 24 Август, като цената на топ варианта ще бъде 2369 лева ако е с тъчскрийн и 2131 лева ако е без тази функция на дисплея.  Предвиден е и вариант с малко по-ниска цена, при който централният процесор е Intel Core i5, а RAN паметта 8GB. Той ще струва 1895 лева.

 

Huawei MateBook B

Втората серия лаптопи, които Huawei представи по време на събитието си е по-бюджетна, но не по-малко интересна. Най-достъпният вариант на Huawei MateBook B ще струва 1305 лева.

В новата "B Серия" влизат модели MateBook B5-420, MateBook B3-510 и MateBook B3-410, като разликата идва от размера на екрана. Всеки от вариантите има и по няколко хардуерни разновидности, като възможностите за централни процесори са сведени до Intel Core i5-10210U и Intel Core i7-10510U. Оперативната PDDR3 RAM памет е 8GB или 16GB, а сториджа 256GB или 512GB SSD. При B5 има и вариант с видео карта NVIDIA GeForce MX350.

 

 

MateBook B5-420 е дебел само 15.9мм и тежи 1530гр. Той е с 14" IPS дисплей с 2K резолюция и отново дисплеят му заема 90% от лицевата част, както при новият MateBook X. Дисплеят покрива на 100% sRGB цветовата гама и има 70.8% NTSC.  
 

Също както при MateBook X 2020 и тук периферията е много богата. Част от нея са Power бутон с вграден четец на пръстови отпечатъци, скрита Web камера и мощно стерео озвучение с цели 4 микрофона.

 

 

При MateBook B3-510 и B3-410 дисплеите са съответно с 15.6" диагонал и с 14" диагонал. Батериите им са съответно с 56Wh и 42Wh заряд, като е интересно да отбележим, че всичките модели от B-серията с бързо 65W зарядно, което се свързва посредством USB Type-C порт.

 

Вижте още видео ревюто: Huawei MateBook X Pro (2020) - Дизайн и дисплей

 

Музика: Bensound.com