Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода
7 резултата за шоколад
шоколад
Учени доказаха, че тъмният шоколад помага за намаляване на стреса и за доброто настроение
Учени доказаха, че тъмният шоколад помага за намаляване на стреса и за доброто настроение
Всеки от нас обича да похапва лакомства и за много хора шоколада е предпочитания избор. Една от причините е, че така можем лесно да се успокоим и да се почувстваме по-добре в натовареното ежедневие, което ни заобикаля. Екип от специалисти на Loma Linda University проведоха независимо проучване, с което доказаха, че тъмния шоколад е полезен не само за намаляване на стреса, но е и източник на позитивно настроение. Положителният му ефект върху човешкото тяло се дължи на по-високото количество какао, което съдържа, информира SlashGear.    Изследването им е първото от този тип, което анализира ефекта на какaото върху хората за дълги периоди от време. Резултатите са интересни и показват няколко различни ползи от приема на антиоксидантите/флавоноидите в какаото. Сред тях трябва да отбележим по-ниските нива на стрес, подобреното настроение и памет, както и положителен ефект върху имунната система. Тестовете на учените включват анализ на ефектите от прием на черен шоколад в доза от 48 грама след 30 и 120 минути след попадането в човешкия организъм.     Oказва се, че какаото има по-дълготраен ефект върху тялото, отколкото се предполагаше и също така регулира редица вътрешноклетъчни процеси. Изследването показва, че редовния прием на черен шоколад влияе позитивно за активирането на Т-клетките, клетъчния имунен отговор и гените, участващи в невронното сигнализиране и сетивното възприятие. В крайна сметка този експеримент на учените е категорично доказателство, че хапването на шоколад има доста повече положителни страни, отколкото вероятно повечето от нас си представят.   Още от Digital: Защо шоколадът може да изчезне до 2050г.
памет
Учени доказаха, че шоколада е полезен за здравето и подобрява паметта
Учени доказаха, че шоколада е полезен за здравето и подобрява паметта
Едва ли има човек, който да не харесва шоколад. Любимото на милиони хора лакомство винаги е било обвинявано за негативните ефекти и вредите върху човешкия организъм, особено за хората спазващи диети и стриктен здравословен режим. Оказва се, че шоколада има и доста позитивни страни. Последното проучване на италиански специалисти от University of Laquilla доказва, че съдържанието на какао стимулира дългосрочната памет, информира BusinessInsider.   Според данните им флавоноидите, които се съдържат в какаовите зърна подобряват когнитивните функции на човешкия мозък. Химичните съединения на тях също така противодействат на негативните ефекти на тежки заболявания като Алцхаймер и Паркинксон. Учените забелязват, че тенденцията шоколада да подобрява паметта обхваща хората от всички възрастови групи. Още по-интересното е, че този ефект е още по-силен сред онези от тях, които страдат от заболявания свързани с паметта.   Редовната консумация на шоколад стимулира притока на кръв на мозъка, което повишава и неговата ефективност. Подобни ефекти се забелязват и при други храни и течности, които съдържат какао. Разбира се тази информация не означава, че трябва да прекаляваме с консумацията на шоколад, а просто е добре да знаете, че любимото ни лакомство си имa и своите добри страни.   Вижте как тренировка четири часа след като сме научили нещо ново подобрява паметта
иновации
Уникален метод ще позволи да създаваме по-качествен шоколад
Уникален метод ще позволи да създаваме по-качествен шоколад
За целта те използват уникално съоръжение, което е ускорител на частици и е  с големина от 2.3 километра.
какво да подарим на свети валентин
Как да си направим шоколад с Google за Свети Валентин
Как да си направим шоколад с Google за Свети Валентин
За първи път този ден е почетен през 494г. от папа Геласий I, но днее се е превърнал в традиция по цял свят.
шоколад
Защо шоколадът може да изчезне до 2050г.
Защо шоколадът може да изчезне до 2050г.
Едва ли има човек, който да не обича да похапва шоколад. Малко извeстен факт е, че повече от половината от световния добив на шоколад идва от две страни в Западна Африка, а именно Кот д'Ивоар и Гана. Държавите се отличават с перфектната температура, степен на валежи и влажност за отглеждането на какаото. Последните данни на учените, обаче показват много тревожни тенденции в тези страни, които са предизвикани от глобалното затопляне и промените в климата, предаде Mirror.   Ново проучване разкрива, че ако температурата на планетата се увеличи с допълнителни 2.1% това би сложило край на цялата индустрия за производство на шоколад в света до 2050г. Ако този сценарий се превърне в реалност любимото лакомство на милиони хора може да остане само далечен спомен от миналото. Климатичните промени ще се отразят на влажността в Кот д'Ивоар и Гана, което ще се отрази негативно на добива на какао и производството на шоколад в световен мащаб.   Още в следващите няколко години се очаква дефицит от около 100 хил. тона годишно. Някои фермери вече започнаха да изнасят своите плантации в планински райони, където условията са по-подходящи. Учените също така работят над нова версия на какаовото растение, която би могла да оцелява в по-сух и горещ климат. Все пак всички тези процеси вече са започнали и ще трябва да се положат огромни усилия, за да се предотврати негативното им въздействие.   Вижте учени доказаха, че шоколада е полезен за здравето и подобрява паметта
технологии
Как технологиите позволиха създаването на нискокалоричен шоколад
Как технологиите позволиха създаването на нискокалоричен шоколад
Една от причините шоколадът да е толкова калоричен – със съдържание на мазнини от поне 40% - е че по време на процеса на своето производство трябва да бъде в течна форма. Според TheVerge обаче учени от САЩ са открили нов начин, който да позволи създаването на по-нискокалоричен шоколад. Това би станало по методите на т.нар. „електрорхеология”.   Електрорхеология, най-просто казано, намалява изискването за толкова високо съдържание на мазнини с помощта на електричество. Учените са доказали, че когато върху шоколада бъде приложено електричество по посока на...
вреди ли тъмният шоколад
Доказаха, че тъмният шоколад е полезен за здравето
Доказаха, че тъмният шоколад е полезен за здравето
Хората, които хапват около 70 грама на ден подобряват значително работата на сърдечната система в организма си.