Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода
136 резултата за роботи
Boston Dynamics
Boston Dynamics стартираха продажбите на робота Spot в Европа
Boston Dynamics стартираха продажбите на робота Spot в Европа
Boston Dynamics е компания, която от години предизвика голямо внимание с впечатляващите си концепции на роботи. Смарт машините имат нетрадиционен дизайн, но също така могат да извършват множество физически действия и да преодоляват разнообразни препятствия.  Най-добрият робот на компанията несъмнено е Spot, който сме виждали да изпълнява впечатляващи задачи при тестовете на Boston Dynamics. Този робот не само може да се движи с голяма скорост, но също да се ориентира в пространството, да отваря врати, да изкачва стълби и много др.  Още преди няколко месеца продажбите на Spot стартираха в САЩ, но сега компанията потвърди, че започва да извършва доставки и на територията на Европа. Всъщност това е първия продукт на Boston Dynamics, който ще се комерсиализира на пазара. Потребителите, които желаят да се сдобият с уникалната машина ще трябва да отделят сума от $74 500, който струва "Explorer Kit" версията на Spot, информира VentureBeat.        Тук е момента да уточним, че Spot Explorer включва самия робот, две батерии, зарядно устройство, таблет контролер, калъф за прибиране и пренасяне, но също специализиран софтуер и Spot API. Компанията предлага и разнообразие от допълнителни модули, с които да персонализирате възможностите на машината.  По този начин можете да се сдобиете с още едно зарядно или да оборудвате Spot с модерна LiDAR камера система и др.  Oт Boston Dynamics вече работят над още няколко интересни аксесоара, които ще могат да се купят в следващите седмици. Още в края на годината ще видим премиерата на  презареждащата станция Platyter. Този модул ще позволи на Spot да се самозарежда, докато е активиран и изпълнява поставените му задачи. Aко всичко върви по план през първото тримесечие на следващата година ще дебютира и роботизирана ръка, която ще подобри още повече възможностите на Spot. В заключение ще отбележим, че цените на Spot и неговите допълнителни модули са идентични в САЩ, Канада и Европа.   Още от Digital: Google ще използват изкуствен интелект, за да направят роботите по-добри
биоморфни батерии
Биоморфни батерии обещават да удължат 72 пъти живота на бъдещите роботи
Биоморфни батерии обещават да удължат 72 пъти живота на бъдещите роботи
    Още от Digital: Най-големите пробиви при батериите
видео
Boston Dynamics Atlas – Хуманоиден робот или научна фантастика (Видео)
Boston Dynamics Atlas – Хуманоиден робот или научна фантастика (Видео)
Дали не е дошло времето хуманоидните роботи да станат част от ежедневието ни? Този въпрос са си задавали много хора, още в средата на миналия век, благодарение на романите от поредицата за „Фондацията“ на великият Айзък Азимов. Именно той се смята за бащата на жанра на научната фантастика, която подтиква хиляди учени да мечтаят и на база мечтите си да разработват невероятни технологични проекти.  
технологии
Роботи заменят сервитьорите в ресторантите заради COVID-19 (Видео)
Роботи заменят сервитьорите в ресторантите заради COVID-19 (Видео)
Става дума за роботи, които носят поръчките директно до масата на клиентите, като се движат по специална писта, свързваща кухнята с масите. В целия процес участва само един човек, който получава поръчките посредством таблети вградени в масите на клиентите.
бъдеще
Интересен робот домашен любимец и помощник вкъщи (видео)
Интересен робот домашен любимец и помощник вкъщи (видео)
През 2020 година има много по-интересни домашни любимци от животните и това са роботите. Вече редица компании предлагат подобни джаджи, като някои от тях не са особено качествени, други са интересни, трети са доста добри, но пък скъпи.
забавно
Всеки мъж си мечтае да има този робот (Видео)
Всеки мъж си мечтае да има този робот (Видео)
В наши дни роботите започват да стават неизменна част от ежедневието ни, като със сигурност не е далече моментът, в който те ще вършат почти всичко вместо нас. Особено когато хуманоидите навлязат масово между нас.
роботи
Защо роботите се нуждаят от кафе
Защо роботите се нуждаят от кафе
Кафето е любима напитка и предпочитан начин за стартиране на деня за милиони хора по цял свят. Положителните и ободряващи ефекти на кофеина върху тялото са добре известни. Една чаша кафе сутрин е достатъчна да се почуствате по-енергични и по-добре да свършите задачите за деня.  Aктивните съставки на кафето се използват от голямо разнообразие от продукти. Роботите едва ли е първата асоциация, която си правим когато чуем кафе. Колкото и странно да звучи, обаче дори тези машини имат нещо общо с обичаната от мнозина гореща напитка. За разлика от хората, обаче роботите не се нуждаят от напитката, за да се ободрят, тъй като не им е необходимо. Вместо да пият кафе машините използват зърна от кафе, които им помагат да се придвижват върху пространства с неправилна структура. Този атрактивен проект е дело на учени от UC San Diego Jacobs School of Engineering, съобщава SlashGear.     Всъщност идеята на учените е да положат допълнителен слой към изкуствените крака на роботите, в който има зърна от кафе. По този начин се подпомага сериозно движението им, като кафето помага крайниците им да възприемат същата форма като повърхността. Засега тези модули се тестват като "Boots For Bоts" на различни терени и доказват учудващо добра ефективност. Сред тях са скалисти отломки, дървени стърготини и различни неравни външни повърхности. Оказва се, че при всяка от тях движението на роботите е по-бързо, като средната стойност е с около 40%. Концепцията за специалните обувки е атрактивна и също така няма да се отрази сериозно на цената за производство, което е важно предимство. Основната от кафе е допълнена от латексово покритие, което допринася за промяната на формата при допир с повърхността и възстановяване на първоначалното състояние. Учените твърдят още, че "Boots For Bоts" имат добро сцепление и предотвратява подхлъзвания по неравните терени.   Още от Digital: Защо не трябва да си сипваме кафе, докато не се е сварило напълно
Куче Робот
Ще дойде ли скоро времето в което хора роботи ще разхождат кучета роботи? (Видео)
Ще дойде ли скоро времето в което хора роботи ще разхождат кучета роботи? (Видео)
...и какво ще правим ние тогава? И ние искаме ли това да се случи?  
изкуствени кожи
Учени създадоха изкуствена кожа, която може да усеща болка
Учени създадоха изкуствена кожа, която може да усеща болка
Учените виждат голям потенциал в създаването на материали и умни тъкани, които да имитират естествени функции на човешката кожа. Подобна технология може да намери разнообразни приложения особено в сферата на медицинското оборудване и роботите. Екип от aвстралийски специалисти, работещи за RMIT University направиха интересен пробив в тази насока.  Последният им проект позволява да създадат електронна кожа, изпълняваща идентични сензорни функции, както човешката тъкан. Така например новият им продукт е в състояние да реагира на болезнени стимули по същия начин, както нашата кожа.  Всъщност това е стратегическа стъпка, която може да доведе до разработката на още по-усъвършенствани интелигентни машини, роботи и протези. Възможността да усещат болка например е подходящо за пациенти с ампутирани крайници да усещат кога са повдигнали нещо опасно или остро.  Подобна идея ще направи роботите по-издръжливи и полезни, като в същото време гарантира, че е възможно хора безопасно да се придвижват и работят, когато са около тях, съобщава NewAtlas.     Новият проект на учените им позволява да създадат първо по рода си устройство, което е в състояние да възпроизведе обратната връзка на болезнените стимули с безпрецедентни детайли. Aбсолютно по същия начин нервните сигнали се придвижват към мозъка, за да отразят реакцията ни при слбъсък с нещо остро или горещо. Тази концепция намира приложение и в изкуствената кожа разработена в лабораторни условия от RMIT. Първите тестове показват висока ефективност при разпознаването на различни нива на болка, което е важно за бъдещите приложения на иновативната тъкан.  Учените изразиха задоволство, че са създали първите електронни соматосензори - възпроизвеждащи ключовите характеристики на човешкото тяло, свързани с невроните, невроонните пътища и рецептори. Другото предимство на устройството на RMIT е ,че може да реагира на реално механично налягане, температура и болка.  Съобразно различните условия изкуствената кожа ще предоставя и съответния електронен отговр на външните стимули. Предстоят още тестове, за да се премине към следващата фаза, а именно интегриране на продукта в реални биомедински приложения.   Още от Digital: Изкуствена кожа ще ни позволи да усещаме ефекта на виртуална реалност
Intel
Intel създадоха робот, който може да се контролира от смартфона на цена от $50
Intel създадоха робот, който може да се контролира от смартфона на цена от $50
Роботите могат да правят все повече неща и не е задължително да се продават на високи цени, за да ви бъдат полезни. В случая не става въпрос за автоматизирани машини използвани масово в различни производства, а по-скоро за умни дроиди, които да ни забавляват в ежедневието.  Учени на Intel също проявяват интерес към подобни роботи и дори създават собствен прототип на цена от едва $50. Инженерите на компанията са кръстили своя продукт с името "OpenBоt" и неговата концепция е да превърне смартфоните в напълно функциониращи роботи, които освен това могат да се движат. Идеята е миниатюрната роботизирана машина да използват сензорите на мобилните устройства и да имат достъп до отворена софтуерна екосистема като Android. По този начин се премахва възможността да се инвестират допълнителни разходи в покупката на специализиран хардуер и в сглобяването на роботите.  OpenBot се разработва oт професионалистите на Intel именно, за да покаже, че това е възможно, съобщава VentureBeat.   В конкретният случай Intel дори купувaт реновирани смартфони, които са още по-евтини. Компанията не се интересува толкова от качеството на камерите или процесора. За целите на проекта са важни основни сензори като GPS, Wi-Fi, Bluetooth, клетъчни модеми и чипове, гарантиращи AI функционалности. Следващата стъпка на Intel е смартфоните да се поставят в електромеханичен корпус за следене в реално време на различни показатели, синхронизиране на данни и извършване на изчисления. Тялото на "OpenBot" е произведено с 3D принтер и позволява използването на четири миниатюрни двигателя с прорези за контролер, LED осветление, микроконтролер, стойка за смартфон и USB кабел. Вградената батерия използва специални терминали, с които осигурява необходимото електричество за двигателите на робота. Изчислителните задачи се извършват от Arduino Nano дънна платка, като предните колела имат сензори, осигуряващи серийна комуникационна връзка и захранване. По този начин е възможно да се регулира посоката и скоростта на движение в реално време, което става с допълнително приложение и Bluetooth джойстик.   Още от Digital: Ще дойде ли скоро времето в което хора роботи ще разхождат кучета роботи? (Видео)
роботи
Нов материал ще позволи на роботите да сменят цвета си като хамелеон
Нов материал ще позволи на роботите да сменят цвета си като хамелеон
Съвременните роботи предлагат впечатляващи възможности и намират разнообразни приложения в индустрията. Вече сме виждали атрактивни концепции на домашни роботи, но също и на машини създадени да помагат в производствените линии и да извършват широк набор от жестове и команди.  Едно от сериозните предизвикателства пред учените е да разработят изкуствена кожа, която позволя на работи да докосват и използват предмети достатъчно прецизно, за да не ги повредят. Специалисти на University of California (UC) също експериментират нови материали, за да предложат ефективно решение на проблема.  Новият им продукт представлява ултратънък субстрат създаде в лабораторни условия, който е в състояние да променя цвята си, когато се усуква или огъва. За разлика от останалите научни разработки от този тип учените на UC откриват как да програмират този материал да възпроизвежда уникални и сложни цветови модели. Постигането на този ефект е свързано с използването на златни наночастици, които са оформени като миниатюрни пръчки, съобщава NewAtlas.     Всяка една от тях има различна форма и ориентация, като също така изобразява различни цветове. Учените редуцират значително размерите на ултратънкия филм до нанометрови измерения, а насочването им в определена посока позволява да се променят цветовете им. Така например пръчиците в изправено положение възпроизвеждат червено, но преместени под ъгъл от 45 градуса се оцветяват в зелено. Самият процес включва сливането на множество миниатюрни пръчки, които се капсулират в полимерно покритие. След това ориентацията им се управлява, чрез магнити.  Наночастиците се поставят върху повърхността на тънък филм, където посоката им се фиксира. Ако филма е гъвкав можете да го завъртите или огънете, за да видите различни цветове. Специалният материал може лесно да се поставя на различни повърхности и да се впръска върху тях със спрей. Тази характеристика би позволила на роботите да сменят цвета си при промени в околните условия, както и други практични приложения, сред които дигитално изкуство и софтуер за автентикация.     Още от Digital: Изкуствена кожа ще позволи на роботите да имат усещане за допир
Boston Dynamics
Уникалният робот-куче на Boston Dynamics вече е в продажба за $74 500 (Видео)
Уникалният робот-куче на Boston Dynamics вече е в продажба за $74 500 (Видео)
Boston Dynamics е най-иновативния производител на роботи в света, който продължава да ни изумява с възможностите на своите машини. Вече сме виждали прототипи, които скачат, преодоляват препятствия, като някои от тях дори могат да използват други предмети и инструменти.  Инжeнерите на Boston Dynamics разполагат с богато портфолио от подобни роботи и работят усилено над интеграцията на модерни технологии като изкуствен интелект, за да ги карат да правят още повече неща. Няма никакво съмнение, че един от най-популярните модели на компанията е т.нар. "Spot". Вероятно сте виждали клипчета в нета на този робот-куче, който е подлагат на всевъзможни бутания и препятствия, но въпреки това успява да запази баланс и да остане на крака. Boston Dynamics дори са го научили как да отваря врати и респективно да преминава през различни помещения. Сега разбираме интересни детайли за бъдещата комерсиализация на роботите, които компанията разработва и по-конкретно за уникалния модел Spot на Boston Dynamics, съобщава CNet.      Причината е, че вече има как да се сдобиете с впечатляващия робот. Boston Dymanics ще продават Spot на организациите и представителите на бизнеса, които проявяват интерес. Цената на умната машина е $74 500, като компанията публикува и кратко видео, за да демонстрира на какво е способен Spot. Всъщност идеята на Spot Explorer Kit e да позволи на повече ентусиасти и разработчици да експериментират с машината и да вдъхновят нови подобрения и гъвкави модели за създаване на подобни машини. Boston Dynamics и скат да обхват широк набор от приложения от индустриална инспекция до забавление и тепърва ще ни изненадват със своите разработки.  Хората, които могат да отделят сума от над $74 хил., за да притежават един от най-добрите роботи в света ще получат едно копие на Spot, зарядна станция, таблет контролер и специална чанта за пренасянето му. Предвидена е опция да персонализирате стартовия пакет с допълнителни екстри.  Сред тях са уникална радарна система Lidar на цена от $18.450 или Spot Cam камера за още $21 800.   Още от Digital: 5 иновативни робота вдъхновени от природата
роботи
HAMR-JR e един от най-малките и най-бързо ходещи роботи в света (Видео)
HAMR-JR e един от най-малките и най-бързо ходещи роботи в света (Видео)
Роботите са умни машини, чиито възможности се подобряват с всяка изминала година. Вече сме виждали разнообразни концепции на подобни прототипи, които имат различни приложения.  Учените експериментират с разработването на по-добри материали и изкуствена кожа, която да позволи на роботите да извършват много по-сложни движения без да повредят физическите обекти, които докосват. Необходимо е време преди тази технология да стане реалност.  Една от другите интересни иновации в този сегмент е, че размерите на машините от този тип постоянно намаляват. Подходящ пример е последният проект на Harvard University, който носи името HAMR. Това е съкращение от "Harvard Ambulatory MicroRobot".  Първият робот с това име бе представен официално преди седем години, като сега разбираме интересни детайли за модерната му версия, която се казва HAMR-JR и е с още по-компактни размери.  Оригиналният модел на робота е с големина от 4.4 сантиметра и е оборудван с четири керамични крака, с които се придвижва в пространството около себе си, съобщава NewAtlas.      Според официалната информация HAMR е в състояние да достигне скорост, която представлява еквивалента на 8.4 дължини на неговото тяло в секунда. Учените са използвани специализиран Printed Circuit Microelectromechanical Systems (PC-MEMS) метод за производство.  Тази техника включва използването на лист, който се състои от микропластови строителни материали. Следващата стъпка е изрязването на отделните модули с лазер, които се съединяват помежду си с гъвкави елементи.  Новата версия на робота позволява на учените да редуцират размерите до едва 2.25 милиметра дължина и тегло от 0.3 грама. Това превръща HAMR-JR в два пъти по-малка машина от оригиналната версия, която е по-лека дори от стотинка. Подобренията в машината са свързани със структурата на самите крака, които увеличават скоростта до 14 дължини на тялото в секунда. Захранването се извършва с външен източник, който е свързан с кабел към корпуса на HAMR-JR. Засега машината е в състояние да ходи, да подскача и да носи обекти, които тежат повече от теглото ѝ, а учените се надяват да подобрят още възможностите на мини робота.   Още от Digital: Технологиите с изкуствен интелект и виртуална реалност ще направят роботите по-евтини и по-добри
любопитно
Роботите ще рисуват по-добре от хората (Видео)
Роботите ще рисуват по-добре от хората (Видео)
Знаете ли кои са най-талантливите и запомнени от човечеството художници. Тук в допълнение ще ви дадем една класация, която със сигурност ще ви бъде интересна. Класацията е направена на база допитване към световно известни историци и изкуствоведи.  
видео
Ще останат ли хората без работа заради роботите? (Видео)
Ще останат ли хората без работа заради роботите? (Видео)
Човекът се изморява и следствие на умората си прави грешки, които могат да бъдат фатални. Роботите са машини и единственият момент, в който могат да спрат е при липсата на енерия.
смарт роботи
Samsung Ballie - смарт робот с уникални функции (Видео)
Samsung Ballie - смарт робот с уникални функции (Видео)
 Samsung Ballie и е един от технологичните  продукти, който предизвика най-голямо внимание малко преди пандемията от COVID-19.  
DMCA.com Protection Status