Как да инсталираме Windows 7 и XP на един компютър


 

Как да инсталираме Windows 7 и XP на един компютър

Empower
27-10-2010
прочетена 5562 пъти
Рейтинг 3.67
Размер на текста
 
 
Как да инсталираме Windows 7 и XP на един компютър

Откакто се появиха Vista и Windows 7, много стари приложения и игри вече не могат да бъдат използвани. Някои потребители решиха да се справят с този проблем като си запазят XP на стария компютър. Това обаче не винаги е много практично. Затова, идеята за dual boot (възможността за две различни операционни системи на един и същ компютър) е чудесно решение за да се възползвате от XP и една от новите версии на Windows – Vista или Windows 7.

Ако имате стари игри създадени преди Windows Vista или Windows 7, на които силно желаете да продължите да играете, можете да инсталирате и двете операционни системи на един и същ компютър по много лесен начин, без да имате специални технически умения. Ето как може да стане това:

 

Стъпка 1: Свалете Windows 7 Beta и го запишете на DVD

Стъпка 2: Разделете вашия твърд диск

Преди да започнете инсталирането на Windows 7, първото нещо, което трябва да направите е да създадете нов дял на твърдия диск за провеждане на новата инсталация на Windows.

 

Разделяне на твърдия диск на XP
За да разделите твърдия диск в Windows XP, ще трябва да изтеглите допълнителен софтуер. Може да ползвате безплатната програма GParted Live CD. Изтеглете GParted Live CD, запишете го на CD, след което рестартирайте компютъра, за да заредите приложението за разделяне на твърдия диск. Ето най-важното, което трябва да знаете:

1. Оставете достатъчно място за Windows 7. Минималните изисквания на системата са 16GB.

2. Създайте на нов дял в новопоявилото се свободно пространство

 

Разделяне на твърдия диск на Vista

Отидете в Control Panel -> System and Maintainence (пропуснете това ако сте в Classic view) -> Administrative Tools -> Computer Management

След като стартирате Computer Management tool, кликнете върху Disk Management под заглавието в страничната лента. Ще трябва да свиете текущата си операционна система, за да освободите най-малко 16 GB дисково пространство за Windows 7. След това създайте New Simple Volume от свободното пространство.

 

Стъпка 3: Инсталиране на Windows 7
След като сте направили всичко това, следва по-лесната част от изпълнението на тази задача. Поставете диска с инсталирания Windows 7 и заредете компютъра (ще трябва да имате поддръжка за зареждане от DVD диск в системата ви BIOS, но повечето компютри имат тази възможност по подразбиране).


След като се зареди DVD, следвайте простите указания. Когато избирате installation type, не забравяйте да изберете Custom (Advanced) и изберете дела, който създадохте специално за тази цел. След това оставете инсталатора да си свърши работата.

 
 
 последен ъпдейт: 18.04.2014 00:10


Продукти
RevoPad 8P 3G

RevoPad 8P 3G

RevoPad 8P 3G e най-новото попълнение от популярните таблети в България.Той елегантно комбинира модерният в последно...

 
RevoPad M8

RevoPad M8

Новият RevoPad М8 ще ви изненада със своя отличителен дизайн и компактните си размери, които го правят доста...

 
RevoPad M6

RevoPad M6

RevoPad M6 се отличава с характерния за този бранд модерен дизайн, компактни размери и притежава всички онези...