Как да инсталираме Windows 7 и XP на един компютър


 

Как да инсталираме Windows 7 и XP на един компютър

Empower
27-10-2010
прочетена 7729 пъти
Рейтинг 3.67
Размер на текста
 
 
Как да инсталираме Windows 7 и XP на един компютър

Откакто се появиха Vista и Windows 7, много стари приложения и игри вече не могат да бъдат използвани. Някои потребители решиха да се справят с този проблем като си запазят XP на стария компютър. Това обаче не винаги е много практично. Затова, идеята за dual boot (възможността за две различни операционни системи на един и същ компютър) е чудесно решение за да се възползвате от XP и една от новите версии на Windows – Vista или Windows 7.

Ако имате стари игри създадени преди Windows Vista или Windows 7, на които силно желаете да продължите да играете, можете да инсталирате и двете операционни системи на един и същ компютър по много лесен начин, без да имате специални технически умения. Ето как може да стане това:

 

Стъпка 1: Свалете Windows 7 Beta и го запишете на DVD

Стъпка 2: Разделете вашия твърд диск

Преди да започнете инсталирането на Windows 7, първото нещо, което трябва да направите е да създадете нов дял на твърдия диск за провеждане на новата инсталация на Windows.

 

Разделяне на твърдия диск на XP
За да разделите твърдия диск в Windows XP, ще трябва да изтеглите допълнителен софтуер. Може да ползвате безплатната програма GParted Live CD. Изтеглете GParted Live CD, запишете го на CD, след което рестартирайте компютъра, за да заредите приложението за разделяне на твърдия диск. Ето най-важното, което трябва да знаете:

1. Оставете достатъчно място за Windows 7. Минималните изисквания на системата са 16GB.

2. Създайте на нов дял в новопоявилото се свободно пространство

 

Разделяне на твърдия диск на Vista

Отидете в Control Panel -> System and Maintainence (пропуснете това ако сте в Classic view) -> Administrative Tools -> Computer Management

След като стартирате Computer Management tool, кликнете върху Disk Management под заглавието в страничната лента. Ще трябва да свиете текущата си операционна система, за да освободите най-малко 16 GB дисково пространство за Windows 7. След това създайте New Simple Volume от свободното пространство.

 

Стъпка 3: Инсталиране на Windows 7
След като сте направили всичко това, следва по-лесната част от изпълнението на тази задача. Поставете диска с инсталирания Windows 7 и заредете компютъра (ще трябва да имате поддръжка за зареждане от DVD диск в системата ви BIOS, но повечето компютри имат тази възможност по подразбиране).


След като се зареди DVD, следвайте простите указания. Когато избирате installation type, не забравяйте да изберете Custom (Advanced) и изберете дела, който създадохте специално за тази цел. След това оставете инсталатора да си свърши работата.

 
 
 последен ъпдейт: 30.07.2015 18:58


Продукти
Revo Joy

Revo Joy

Четириядрения смартфон Revo Joy,   предлага изгодно съчетание между елегантен дизайн и мощ, като в същото...

 
Revo Plus R455

Revo Plus R455

Ако решите да си купите  бърз смартфон с впечатляваща камера и много дълъг живот на батерията,  ви...

 
RevoPhone K850 KitKat

RevoPhone K850 KitKat

RevoPhone K850 KitKat е бестселърът на наложилата се вече сериозно на българският пазар марка смартфони RevoPhone....