Защитата на личните ни данни е важно условие за ползване на всички социални мрежи и Instagram не прави изключение.

 

От Mashable споделят няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да направите профила си по-сигурен.

Скриване на данните за местоположение

Не е нужно да споделяте местоположението си с всички, особено с непознати. За да премахнете информацията за местоположението от последните постове, отидете в поста натиснете трите точки в горния десен ъгъл на вашия екран. Изберете „Edit“. Натиснете location info над поста и  изберете „Remove Location“. За да спрете бъдещите постове да разкриват местонахождението ви, можете да отмените достъпа до тези данни на  Instagram на телефона си.

 

Собствениците на iPhone трябва да отидат в Settings менюто, да изберат „Privacy“, а след това „Location Services“. Превъртете надолу за да видите в списъка Instagram, кликнете върху него и изберете „Never“ за location access. Това означава, че сега можете да изберете да добавите местоположението си към съдържание, но то няма да бъде автоматично споделено.

Блокиране на потребители

Както при повечето социални услуги, и в Instagram можете да блокирате всички потребители, които ви карат да се чувствате неудобно. Правейки това ще скриете някой от бъдещите си публикации от тях. За да блокирате потребителя, отидете на неговия профил, след това кликнете върху трите точки в горната част на екрана. Изберете „Block User“ от менюто, което се появява.

Ръчно одобряване на постове, които сте маркирали

Според настройките по подразбиране на Instagram, щом тагнете снимка или видео, те автоматично ще се добавят към вашия профил. Добре е обаче сами да решавате какво да виждат другите свързано с вас. Трябва да направите промяна в настройките на приложението си, за да си възвърнете контрола над тази функционалност. Отиди в профила си и кликнете върху иконата вдясно на екрана, която прилича на квадрат с лице в нея. Ще отидете в „Photos of you“. След това натиснете трите точки в горния десен ъгъл и изберете „Tagging Options“. Сега можете да промените настройките на „Add Manually“, така че да можете да видите и одобрите постовете които сте маркирали, преди те да се появяват на вашия профил.

Ограничете използването на хаштагове

Когато добавите хаштаг към публичен Instagram пост, то поста ще се вижда на страницата на съответния хаштаг. Хаштаговете правят съдържанието откриваемо, но ако не искате снимките и видеоклиповете ви да бъдат гледани от непознати, добра идея е да се ограничите в  използването им.

Изберете „Рrivate“

И накрая, ако стъпките по-горе, не са достатъчни, за да ви накарат да се чувствате сигурни, най-добрият начин да защитите личните си данни на Instagram е да преминете към „Рrivate“ акаунт. След като го направите, само вашите последователи ще виждат вашите постове и новите контакти, ще трябва да ви изпратят запитване дали сте съгласни да ви следват.

 

Можете да направите акаунта си частен само чрез официалното приложение Instagram. Отидете на профилната си страница като натиснете върху иконата на лице в долната част на екрана. След това натиснете иконата на зъбно колело и превъртете, за да видите опцията „Private account“.

 

Вижте 7 полезни трика в Instagram, които може би не знаете